понеділок, червня 11, 2012

Де працюють люди з Maple Ridge

Трішки передісторії: ціни на Ванкуверівську нерухомість сягли рекордних висот і посіли 2 сходинку в світі за недоступністю [1]. Пересічний будинок коштує близько 1 млн. Пересічній сім’ї на погашення іпотеки слід віддавати 88 центів з кожного заробленого долара. Сама ж динаміка цін за останні 10 років виглядає так:

Відповідно, люди почали адаптувати свої потреби - молоді і неодружені, або одружені і бездітні купляють квартири по 300-500 тисяч, а сімейний люд пакує валізи і переселяється за місто. Декілька тижнів назад ми вирішили з’їздити і подивитись на свої очі як виглядає "місцева Суховоля".

Пообідали, зготували канапки і поїхали. А через годину приїхали в Maple Ridge [2].
Містечко на 76000 чоловік, тихе, розташоване за 42 км від Ванкувера. Тут вже можна побачити гужовий транспорт, оброблені грядки і курей. А ще тут є отаке озеро і такі чудові гори:

Найпривабливішими звичайно ж є ціни. Будинок можна купити за 400-450 тисяч. Однак життя в Maple Ridge не цілком безтурботне. Перш за все робота. В основному цікавляться секретарками, продавцями і чорноробочими [3]. Значить більшість людей доїжджає до Ванкувера. Подивимось скільки це по часу.

42 км доріг в США чи Альберті це не зовсім те саме що в Британській Колумбії. Тут при владі десятиліттями як не ліберали то нові демократи - одна зараза гірша іншої. Знаково, що ліберали партійним кольором обрали червоний, а новодемократи - помаранчевий. Відповідно інфраструктура (дороги, естакади, колії) - недофінансована, а головні проекти робляться за федеральні гроші.

Таким чином, щоб добратись зранку (час пік) в Ванкувер треба 1.5-2 години. Те саме по дорозі назад. Логічно було б припустити що залізничне сполучення буде швидшим... але поїзду West Coast Express треба більше години щоб здолати нещасні 40 км.
Методом нескладних математичних обчислень отримуємо 3-4 години в день на дорогу.

Однією з найбільш колоритних осіб в моєму колі є перукар Браян. Британський репатріант, тричі розлучений, в колишньому власник конеферми, зараз живе в Mission, що на 26 км дальше Maple Ridge. Щодня в поїзді він проводить 4 години. За його словами вагони перетворились на клуби - кожен має відведене місце, стюарди знають вподобання клієнтів, а самі люди заповнюють час бесідами.

По мірі того як Ванкувер все тісніше інтегрується з передмістями, японська модель (де нормою є чотирьох-годинні ком’юти) входить в життя простих канадійців. Добре що тут хоч менше трусить :)

[1] Real Estate Affordability
http://business.financialpost.com/2012/05/29/home-ownership-getting-less-affordable-in-canada/

[2] Maple Ridge on Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Maple_Ridge,_British_Columbia

[3] Maple Ridge jobs
http://vancouver.en.craigslist.ca/search/?areaID=16&subAreaID=&query=maple+ridge&catAbb=jjj

Немає коментарів: