четвер, червня 14, 2012

35+?

А Ви помітили що наш фах не шанує вік? В світі не так багато мостів і аеропортів спроектованих випускниками з 5 літнім досвідом. А скільки людей стоятиме в черзі до лікаря з кульчиком в носі і дредами? Зате програмні комплекси майже в цілому пишуться людьми у віці 20-35 років. Не варто вірити мені на слово - достатньо озирнутись навколо себе і порахувати співробітників старших 40.

По мірі того як я наближаюсь до новозавітної позначки "33", мене все більше непокоїть думка "як далі будувати кар’єру"? Приводом стали обговорення на зразок [1] чи [2]. Вони банальні і брутальні - люди пропрацювали програмістами по 20-30 років, і стали нецікавими на існуючих роботах, а на нові їх не беруть.
Та й справді - як витримати конкуренцію з молодими, агресивними, талановитим і що немаловажно - дешевими випускниками?

Поради в коментарях можна погрупувати так:
- по можливості залишатись на існуючому місці праці і нікуди не рипатись
- не гнатись за "новим", а пройти сертифікацію по "древніх" технологіях і ними заробляти на життя
- йти в менеджери
- кардинально міняти фах

Мої міркування дуже "шкурні". На сьогодні, перший варіант видається найбільш удушливим. По суті деградувати з професіонала мислячого, незалежного і амбіційного до yes-boy - ця стезя не кожному до снаги.

Стосовно "древніх" технологій - то ставка звичайно на ті комплекси які написані сьогодні і потребуватимуть обслуговування в майбутньому. Варіант; але по-перше наші однолітки в Індії і Китаї не планують помирати раніше за нас, а відповідно конкуренція не щезне. І по-друге - якщо продавати і рекламувати себе просто, то чому не відкрити власний бізнес вже сьогодні?

"Йти в менеджери" будучи емігрантом непросто. Менеджер це перш-за-все соціальна складова. Коли ти бачиш і розумієш своїх людей, і граєш на випередження. Довірити таку роль емігранту бажаючих небагато - адже ти ні їхніх мультиків не дивився, ні з місцевих анекдотів не смієшся.

Міняти фах можна і це, можливо, єдиний спосіб зберегти незалежність. Першими що спадає на думку - електрик або ремонт техніки за викликом. В Канаді для роботи електриком слід пройти річні курси. Мені імпонує ідея з системами smart house і сонячними панелями, але як виборювати такі замовлення і наскільки об’ємним є ринок - питання відкрите.

Від себе додам ще один варіант - пробиватись в велику корпорацію (скажімо Oil&Gas) де 20-річний досвід буде козирем. Щоправда попасти туди непросто і втриматись там перші пару років також не в стелю плюнути :)

А Ви, колего, якої думки?

[1] http://ask.slashdot.org/story/12/06/10/1631221/ask-slashdot-best-training-to-rekindle-a-long-tech-career

[2] http://ask.slashdot.org/story/12/05/12/2010248/ask-slashdot-best-degree-for-a-late-career-boost

3 коментарі:

Diak сказав...

А чому менеджер емігрант щось таке складне. На більшості американських канторах на які доводилось працювати, менеджери були якраз наші друзі з індії, китаю, навіть пакистану. В яких інгліш частенько гірший за наш. Чи мова суто про канадські кантори?

В мене досвіду наразі не багато раптом 6 років, але я вже не хочу все життя в айті працювати, зараз це роблю лише заради грошей, хоч і цікаво, та все одно ніякої романтики.

Bohdan Mushkevych сказав...

Хороше зауваження - в Штатах справді чимало емігрантів на керівних посадах. Однак тут я такого не бачу. Можливо мало бачив, а можливо через нижчу економічну динаміку в Канаді менше позицій для росту.

vovsad сказав...

Чесно кажучи трохи здивований шо в Канаді програмери також молоді.. Пригадай Кронос, скільки там в офісі було людей молодших від нас а скільки на 15-20 років старших? ;) Та і інші приклади з Штатів часто трохи інші вікові рамки демонструють...
Але на рахунок того шо треба при потребі бути готовим змінити рід діяльності - згоден на всі 100..