пʼятницю, жовтня 05, 2007

Туреччина №1

Трансфер до Анталійського аеропорту був призначений на 3:30 ранку. Молодий, не знаючий жодної крім турецької портьє спочатку обірвав наш сон своїм мовчанням, а потім пробурмутів задоволене "ОК", що вочевидь мало значити "правда я профі?"
У вівторок, 2 жовтня ми залишали Кемер, Анталія, Туреччина.

До того, ми провели 10 днів в сонячному Кемері, побували на декількох екскурсіях, стринькали трохи грошей на подарунки, позагаряли і наковтались соленої морської води.
Забігаючи поперед оповідання, виношу вердикт - відпочинок в Туреччині не може бути самоціллю - тут відчувається брак розваг (скажімо в Кемері немає кіноплексу, вуличних перформенсів та й театру взагалі); наявні action-розваги (скажімо поїздки на квадроциклах чи дайвінг) зорієнтовані за бюджет вище середнього (15 хв на водному скутері 30 Є), а середньобюджетні розваги це переважно скучні і втомлюючі цілоденні екскурсії.
Іншими словами Туреччина це НЕ Рим, де просте перелічення памяток займе тиждень, і не Скандинавія, де від одного погляду за вікно паморочиться голова.

Тому оптимальний відпочинок в Туреччині це компанії від 4 осіб в окремій орендованій віллі з басейном і авто. Це не є now-how, видумане мною для провокаційного посту - такий відпочинок десятки років практикують німці і західні Європейці. До того ж програма, пропонована турагенціями (готель 4 зірочки, АІ [All Inclusive], трасфер і авіаквитки) за вартістю оплати не поступається вілло-компанійському.

А тепер пустім все на самотік. Почнемо з загального огляду.

Туреччина - розвинута держава, асоційований член ЄС, член НАТО. 16 економіка світу з 72 мільйонним населенням, середній вік якого становить 26 років.
Згідно прогнозів, Туреччина ввійде в 10 найрозвинутіших країн світу протягом 15-20 років.
[більш детально тут: http://en.wikipedia.org/wiki/Turkey]

Якою Туреччину побачив за ці 10 днів я? перш за все - це працьовиті люди (чого вартують тільки безкраї поля теплиць, і адська робота під палючим сонцем при Т>30 С). по-друге це відчуття потенціалу (абсолютно всюди ведуться будівельні роботи - прокладка нових доріг, будівництво приватного сектору, готельних/відпочинкових комплексів). по-третє це чітке позиціонування "Європа і решта світу - споживачі турецьких послуг і продуктів".

Яким побачили турки мене? Думаю скупим і скутим в торгуванні, дещо скованим в розмові зате з чіткою американською англійською. Стосовно Американської англійської - як вона стала в пригоді - не розповісти і не описати. Десятки разів, мені вдавалось відшити надоїдливих торгашів-прилипал простим "thank you". В Кемері, де вся інфраструктура зорієнтована на росіян англійською володіють лише інтелігентні продавці (з якими ой-наскільки-приємніше мати справу ніж з класичним "друг, можна задать адін вапрос")

Про відпочинок руских можна знімати фільм "разврат и плебейство". Тільки одиниці відпочиваючих приїздили сімями. Більшість це одинокі дівчата в кількості 1-3, а також групи непросихаючих чоловіків. Пиття для руских це не просто спосіб проведення дозвілля - це стиль життя. Вони пють до сніданку, після обіду і майже до срачки ввечері під час дискотеки. А завиванням під "Владімірский Централ" закінчувалась більшість вечорів цього сезону :)
Мабуть тому турки не раз запитують своїх російськомовних відвідувачів "а в чьом смисл жизні, брат?"

Таким це чином ми добрались до наступного розділу нашого оповідання - тури.
Вони в наступному пості. Пара фоток





2 коментарі:

Andriy Kit сказав...

Вав! Знову хочу у Туреччину! Море в Анталії просто супер! Богдан, як завжди, все чіко розклав по поличках :). Саме такі враження в мене і залишилися після Кемеру 2 роки тому... сорі, пісня тоді була інша :), але цього ж жанру:(. Вражає ціна - 15 хв на водному скутері 30 Є. Туу, у Канаді, на не дуже дешевому курорті (Harrison Like) в Брітіш Каламбія, це задоволення котує 15 хв - 30 долярів, а не євро....

Roman LuVR сказав...

Песимюга! На курорт їдуть купатися і загоряти, а не фільми дивитися чи вистави! вони є вдома, і мені б і в голову не прийшло витрачати скупі дні відпочинку на таку культурщину. може я і не правий, але з такої точки зору ніхто ті кінотеатри і будувати не буде. хіба коли вони вийдуть на своє 20 місце, і в місцевого населення зявиться на це час і гроші