вівторок, грудня 14, 2010

вистава на дві дії


Попри перманентний пошук роботи, який займає 4-5 годин денно, та Яреми який займає решту часу доби, ми все-таки знаходимо час переглядати стрічку новин і знайомитись з шизами якими живе світ. Останнім часом не можу надивуватись шумові якій здійняли навколо Вікілікс... І важко мені збагнути - це ж яку треба мати амнезію і самозабуття, щоб після буремної декади, якою були нульові роки, знову стати на ті самі граблі?!

Пару стрічок спогадів:
- спочатку а Авганістані припинили виробництво опіумного маку. Але ненадовго, бо після 2001.9.11 туди приїхали аграрії і все відновили;
- потім в пісках Іраку шукали уран, а в результаті уклали нафтові контракти і залишили мільйон загиблих;
- дипломовані спеціалісти робили з повітря гроші, і неочікувано сталась фінансова криза; спеціалісти відпочиваються від ратних трудів, а пів світу винні гроші Америці;
- і врешті новий темношкірий месія, який прийшов викупити не тільки помилки попередників, але й спасти решту світу - включаючи палестинців і сербів;

Частина людей почала цікавитись рушіями цих процесів. Але замість відповідей з’явилась Вікілік, та її уособлення в плоті - Асанж. І знання замінив новий скандал - людям показали відеоряд і звинуватили рядових солдат в розстрілі дітей; показали дипломатичні печатки і навішали ярликів на політиків - той альфасамець, той імператор, той любить молодих жінок. Але чи стало наше розуміння чіткішими? Чи може ми збагнули якого масштабу помилки нароблені і скільком поколінням їх виправляти?

Виправте мене, будь-ласка, але чи говорять щось депеші про винуватців фінансової кризи чи спекуляцій? Про Кіотський протокол, про забруднення океану, ГМО, про схеми розповсюдження ліцензованих продовольчих культур? Одні лише згадки про Владіміра Путіна і Саркозі, але нічого про Procter&Gamble чи Pfizer. Так, наче в мене в ванні шампунь з Кремля, або аспірин з краківського ринку :)

Насправді я схиляю голову перед винахідливістю американських еліт. В час, коли б здавалось все програно, вони не тільки йдуть ва-банк, але й знімають весь кон! США знову перетворюються на жертву. Сьогодні в них поцупили маляви з матюками (читачі в екстазі), завтра Вікілікс розповість щось про параною з доглядами в аеропортах (ми все ще зловтішаємось), а потім - про страхову медицину і страждання дітей (і тут ми знову проявимо людяність і нам стане їх шкода).
Своїми публікаціями газети надають достовірності зливам, і з часом люди перестануть ставити під сумнів саму достовірність інформації з Вікілікс...
І настане дія друга.

Вікілікс - це площадка. Її використовуватимуть для формування суспільної думки і зливи носитимуть контрольований характер. Тут буде публікуватись все те, що з уст звучатиме надто вульгарно.
Окремо про Асанжа - я сумніваюсь що з ним щось станеться - в цей трейдмарк вже вкладено мільйони і він потрібен живим і на волі. Якщо його посадять або вб’ють, то він звичайно перетвориться на мученника, але хто ж тоді понесе в маси Прометеєвий вогонь правди?

На закінчення запитайте себе - про кого ви знаєте більше? Про Джімі Вейлса чи Юліана Асанжа, і чому?

Читайте якісне!
Щастя Вам!

[1] мільйон загиблих в Іраці
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War
[2] виробництво опіумного маку
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Opium_production_in_Afghanistan
[3] не словом а ділом
https://secure.wikimedia.org/wikipedia/en/wiki/Jimmy_Wales

Немає коментарів: