неділю, квітня 08, 2007

Йосемітський Національний Заповідник

Хоча чергове відрядження проходить без фанатичних на розїзди співробітників, цієї суботи ми вибрались в йосемітський національний заповідник. Це 180 миль на схід від Сан Матео.
Коротко про нього - тут http://en.wikipedia.org/wiki/Yosemite_National_Park
Для тих хто не хоче/не вміє/чи не може прочитати з релігійних переконань скажу, що Йосеміті - перший заповідник в США, найбільш відомий своїми гранітними скелями, водопадами, ріками та фауною.

З 6-ти годинної дороги (3 туди, 3 назад) особливо хочу згадати серпантин, на підїзді до парку. Це двохполосна дорога, довжиною (приблизно) 20 км , фактично викута в скелі. Крутим віражам додає пікантності і перепад висот - після кожного віражу доводиться сковтувати слину, бо закладає вуха.
на фото - частина серпантину і 1/2 підйому. перед нам ще приблизно 40 хв дороги вгору

колись краєм вуха чув репортаж, що після розповсюдження ігрових приставок, американські заповідники втратили більше половини відвідувачів. мабуть так воно і є, бо за етнічною складовою в парку переважали японці, індуси і латиноси.

Своєю красою і величчю парк вражає ще на підїзді. Щоб зіваки не падали в урвища і не створювали заторів, кожних 500-1000 метрів на дорозі зроблені "кишені", де можна припаркуватись, вийти з машини і насолодитись краєвидами. Культура водіння виражається ще й в тому, що важкий та повільний транспорт заходить в ці кишені щоб пропустити швидших.

фото, зроблене з "кишені"


Коли ми врешті в'їхали в долину, то опинились серед двох водопадів. Вони живляться талою сніговою водою і пересихають на літо. В парку прокладені асфальтові доріжки і курсує маршрутний транспорт. Як би це дивно не звучало, але саме таким чином американцям вдається дбати за долиною - туристи майже не сходять з доріжок, і не користуються власним транспортом. Цього року і парк зачепило глобальним потеплінням - зимою випало тільки 1/3 снігу від звичайного, і вже зараз підстил настільки ж сухий, як у Вересні.

Після "кола пошани" на маршрутці, ми взяли на прокат ровери. Такі... дивні... їздити ними можна тільки по відведених доріжках і вертати незамазаними :) Але це тільки з арендованими. на власному ви можете їхати куди душа бажає - дітиська там піруети крутять.
На території парку є готельний комплекс, магазини, лікарня - сюди провести медовий місяць приїздять багато молодят; тут чудове місце для виїзних семінарів; працюють школи альпінізму, каякарства, і сотня інших. Ще трошки про культуру - в парку є майданчики для розбивання палаток (повністю заставлені зараз) і місця для вогниц; при бажанні можна піти в звичайний похід (перед тим обовязково зареєструватись, щоб в разі "чого" рятувальники могли вам допомогти); собаки - тільки на поводку (чого нема і років 20 не буде в Україні)

Майбутніх планів немає. Експромпт - найкращий! Тому відразу з понеділка ми відкриті до нових пропозицій!

Ще пара фоток:


3 коментарі:

Andriy Babala сказав...

Фотки супер, деякі подібні на наші Карпати. Але де ж фотки фауни?

Roman LuVR сказав...

shyblenyj na rozjzdah spivrobitnyk vyslovljuje w4yre zahoplennja Bogdanu-domosydu,i povidomljaju,wo v velykomu kanjoni vidkryvsya sky walk-prohid po povnistju prozorij stikljanij konstruktsij na vysoti 2 km,tak wo davaj tudy!
a we ja dumaju wo bagato 4yta4iv 4ekajut na bilwe novyn na tsomu blozi w4odnya.vitaju z uspiwnym relizom,pywy

Roman LuVR сказав...

Нарешті подивився фотки - бо попередній пост був з мобілки :-). Супер! Водопад просто вражаючий, а фотки такі собі гламурненькі і по-американському чистенькі. Були би то наші Карпати, всюди би валялися пластикові бутилки, пляшки з під-пива і багато інщого непотребу, е-ех.
Богдану 5 балів