середу, березня 21, 2007

Політика

вже довший час хотів написати дещо розлогіше пояснення до поглядів, котрі зачепив і в постах, і в приватних розмовах.

почну мабуть з оцінки ситуації в державі. на моє переконання ми не скористались феноменальними результатами помаранчевої революції 2004 року. по-перше наша еліта не добилась (і не доб'ється) стратегічного плану з ЄС, ми не ввійдемо в НАТО (а значить будемо приречені сповзати в трясовину проросійських інтересів) і крім всього - ми втратили імпульс демократичних реформ.

економіка в більшості сфер є штучно регульованою, органи державного нагляду по своїй суті є репресивними, органи державного управління - корумпованими і некваліфікованими; суди, прокуратура та міліція це гнійники корупції і несправедливості. до цього ще прошу врахувати недореформовані армію і служби безпеки.

єдиним виходом з даної ситуації є послідовність демократичних, прозорих реформ. а ті, без тиску "знизу" - неможливі.
на цьому моменті, я хочу зупинитись детальніше, бо вважаю що жодного тиску "знизу" не буде. причина тому - неосвіченість, поділеність, забитість, не патріотичність і розчарованість "низу", тобто народу.

народ україни це фактично три табори - західні українці, київ + центр та південь + схід.
західні українці це патріотично налаштовані ідеалісти, які вірять в Святого Миколая, Дідуха, Різдво і Паску, які купляються на риторику "Великої України" і яких такими нескладними прийомами використовували і будуть використовувати.

київ+центр це в нашому розумінні "ні риба ні м'ясо" - вони з однієї сторони хочуть жити в Європі, усвідомлюють своє українське походження, але з іншої - вони російськомовні і підсвідомо тяжіють до Старшої Сестри. Тобто маємо умови класичної казки "про віслючка та овес з сіном".

південь+схід це група людей, котрі ідентифікують себе як росіяни. їм не просто чуже все українське - воно їм вороже. тут і причина фактичної ненависті до галичан з боку донецьких і криму.

на мій погляд, україна приречена в кращому випадку - на федералізм, а в гіршому - на розпад з можливим етапом громадянської війни.
чому? :
1. південь+схід з кожним днем дедалі більше радикалізується (не без допомоги російських спец служб).
крім того, ця група людей вже оговталась від поразки 2004 року і на повних парах тепер робить свою політику.
тобто для криму майже напевно розроблений план, який наші східні сусіди апробували на абхазії та придністров'ї. в ролі "ворога" поки що виступають татари, але з часом цей образ буде розширено і на "українців"
2. західні українці тільки починають усвідомлювати свій програш. слід визнати - не буде ні євроатлантичної інтеграції, ні демократичних реформ. зате буде щорічний ріст ВВП на 10% без жодного відбиття на зарплатах і соціальних стандартах
3. центр думаю найближчі декілька років буде користати з темпів економічного росту (пам’ятаємо куди сходяться податки), спекулювати на бажаннях сходу і заходу, і фактично затягувати зашморг ще більше.

а закінчиться це все тим, що зневірені галичани народять нового Бандеру, який буде "бабаєм" для сходу україни, яким будуть лякати маленьких кримчан і донеччан, і під знаменами святої війни з яким ми поділимо Велику Україну.
питання чи буде громадянська війна, чи її не буде - залежатиме від центру і його розуміння ситуації.

тепер останнє - чи можна цьому запобігти?
можна, якщо ми знайдемо мільйон свідомих, патріотичних, високоосвічених вчителів і виправимо їх на схід. якщо вся галичина кине мотики, перестане вирощувати бульбу і збирати жУків і сяде за підручники (з історії в першу чергу)
та чи реально це? на мій погляд - ні.

4 коментарі:

Анонім сказав...

друже. міжвидова боротьба буде лише загострюватись. при чому по всьому життєвому фронті. нам не залишається іншого як продукувати внутрішню енергію (читай думки, ідеї) і "тихою сапою" системно їх реалізовувати насаджуючи своє бачення іншим видам :). А фактори поточних негараздів завжди фатальні. (пирнцип закутатись в простиню і вперто лізти на кладовище)

Roman LuVR сказав...

ну може мені хочеться бути оптимістом, але зміни будуть... головне, що зміниться - люди. я впевнений, що молоде покоління на Сході не так вже і фанатіє від ідеї знову жити під крилом Великого Сусіда. Є ще прихований від нас фактор. Це діти грошових мішків (читай теперішніх політиків), які зараз вчаться в Гарвардах-Кембріджах. Я десь чув, що саме таким шляхом ішли багато демократій подібних до нашої. Замість погано освічених і часом просто тупих батьків на заміну прийдуть їх діти з хорошою освітою, європейським світоглядом і розумінням, що навіть якщо красти, то краще в своєї держави, і ні з ким не ділитися, аніж ділитися з НеБратом Нашим Більшим. Єдине що - для справдження цієї теорії треба почекати ще років 20-30. Поки "теперішні" не перетравлять друг дружку

Анонім сказав...

Доброго вечора або ранку шановний друже-автор.

Насамперед хочу ввести декілька позначень, щоб автор зрозумів зміст мого коменту.

МИ - це громадяни України (націоналностей дуже багато тому назву декілька українці, росіяни, татари, білоруси, угорці, словаки, румуни, модавани, греки, болгари і т. д. прошу вибачити мене за мою не грамотність :) але на пам’ятаю чи євреї – це національність чи стиль життя, напевно що перше).
УКРАЇНА – це держава східної Східної Європи (друга у Європі за площею і з найродючишими грунтами у світі), західним кордоном якої є гори Карпати, її східні території називають Донбасом, на півночі до неї належать землі Полісся а на півдні цю державу омиває велика калюжа, яку колись називали Чорним морем. Ви запитаєте чому калюжа, а я сам не знаю так кажуть наші предки і всі МИ здогадуємось кого із наших сусдів вони(наші предки) звинувачують у цьому акті вандалізму проти планети Земля і нашого народу (якщо не знаєте то підказую їх називають мос...алі).
.. А і забу, ще нам належить маленький півострів, але ми настільки добрі і безкорисливі, що напевно його скоро відамо задарма (але чомусь не можу зрозуміти чому МИ такі добрі).

А тепер до справи.
Прочитавши цей пост з сумом змушений константувати - МИ в дуже складному становищі. Мені дуже прикро, коли люди які повинні бути в авангарді нашого народ, які повинні генерувати світлі ідеї для нашого народу, реалізовувати їх (принайми намагатись реалізувати), пишуть пости такого типу. Це ознака того, що щось не так на нашій землі, що МИ щось не так робимо або не знаємо що робити у нашій державі.
Я думаю, що виникає логічне запитання, що ж МИ повинні робити щоб таких песимістичних думок не існувало у наших головах?

Насамперед не слід шукати “країніх” у наших проблемах. Я думаю, що таку дуже жахливу рису характеру нам передали із якоюсь хворобою або інфекцією якісь східні народі, бо я чомусь не вірю що МИ колись такими були. Бо не може такий народ виховати таких великих людей і лідерів як король Данило Галицький, гетьман Хмельницький, Дорошенко, Пилип Орлик (автор геніальної і першої конституції), Михайло Грушевський і ще багато інших.
Щоб ми не робили у бідь-якій сфері діяльності (чи то політика, чи економіки, чи культура) МИ завжди повинні памятати - МИ і наша держава знаходимось на межі двох великих і зовсім протилежних цивілізацій (східна і західна(європейська)). Тому наші рішення і вчинки завждить носитимуть східний і західний характер. Я думаю, що в цьому наша первага і водночас недолік. Таким чином вступаючи у такі серйозні організації як ЄС чи НАТО (я вважаю потрібні для нашої власної безпеки), ми повинні пам’ятати, що наша земля це не тільки Галичина і Волинь, а й Слобожанщина і Донбас які по руках і ногах пов’язанi економічним відносинами з нашим східним сусідом (думаю що не варто нагадувати мясо-молочні і нафтові війни, в яких ми з вами програли). І всі ми добре знаємо як дратують їхнього царя ці прозахідні структури.
Також я вважаю, що МИ(і я втому числі) не пам’ятаємо нашої славетної історії. МИ її просто забули і тим самим не вчимось на помилках наших предків, МИ їх просто періодично повторюємо. Думаю. що події 2004 року(помаранчева революція) і події початку 20 століття (створення УНР і ЗУНР) ну дуже подібні між собою. Замість того щоб разом згуртуватись на виборах до Верховної Ради навколо однієї української політичної організації ми починаємо голосувати за неводомо кого (за якісь авантюрні політичні обєднання які відразу зникли з політиного життя після виборів. Прошу нагадати мені де зараз така “потужна” органзація як “Пора”). Анлогічна ситуація мала місце з об’єднанням УНР і ЗУНР. Республіки об’єднались в момент, коли було зрозуміло що скоро вони зникнуть з карти світу. Тому маємо те що маємо (як говорить усім нам відома людина). І знову застерігаю не треба шукатих “крайніх”, весь цей безлад стоврили саме МИ. Таким чином, саме МИ повинні виправляти ситуацію бо за нас її ніхто не виправить. Також мене дивують заяви людей про федералізм. І це вже було у нашій історії, як бачимо що нічого з того не вийшло. Ми просто втратили свою ідентичність як нація, нас почали називати і поляками і малоросами і як тільки нас не називали, але не українцями (ще згадав наші давні часи період поділу Київської Русі на окремі князівства – і там прокол). Думаю, МИ такого не хочемо.

Отже прошу всіх (нє просто вимагаю) по більше оптимізму(як у росіян, у них деража гине, а їм все до одного місця), більше ідей (як у автора :)), більше прагматизму (як у німців), більше виваженості(як у фінів), більше мудрості (як у китайців чи японців), більше хитрості (як у євреїв), більше відваги (як у арабів).

Сподіваюсь, що даний “опус” – це просто тимчасова слабість (навіть у людей сильних духом бувають такі хвилини). Таке буває коли шеф з ранку нагрузив роботою, або дружина зготувала несмачний сніданок (ну яєшня пересолена з ким не буває) :).

І ще одне невеличке зауваження я також саджу, копаю картоплю і збираю жуки. :)

Дякую за увагу :) постіний читач вашого блогу.

Анонім сказав...

"південь+схід це група людей, котрі ідентифікують себе як росіяни. їм не просто чуже все українське - воно їм вороже. тут і причина фактичної ненависті до галичан з боку донецьких і криму."

Рядом, конечно, не из Донецка, но где-то рядом. Богдане, шо ти таке кажеш?)))) Где и когда ты ощущал на себе ненависть тех "родственных рогалям и цыганам" согласно твоим понятиям русских, с которыми ты работал на СС?

"якщо ми знайдемо мільйон свідомих, патріотичних, високоосвічених вчителів і виправимо їх на схід"

Ну, це вже точно жах))
Куда ж им ехать туда, болезным? Ведь читая твои посты, недолго сделать вывод, что непросвещенные жители юга и востока им там по-меньшей мере набьют физиономии...

Кста, моя дочь учится в украинской школе. Моя сестра ее же закончила и порой не может вспомнить русский аналог какого-нибудь украинского слова.

ИМХО некоторое из того, что ты пишешь, является чистой спекуляцией на такой благодатной теме национализма.
Когда человек видит, что его ставят в один ряд с рогалями или как они там называются, т.е. его, русского, сознательно унижают по национальному признаку или по географической принадлежности... Конечно, позитива у русских это не добавит. Зато потом можно будет написать, как русские украинцев ненавидят.

PS Я понимаю, что не все украинцы так относятся к русским людям и к русским регионам. Я понимаю, что твои несколько дремучие "национальные" убеждения не являются убеждениями всех украинцев, к которым ты имеешь честь принадлежать... А вот поймут ли это другие?

Алена