понеділок, серпня 28, 2006

Fin-2








Здається що то було так давно... а пройшло всього 20 днів

Фінляндія – країна-казка, нескінченний ліс, дім мумі-тролів. Перше чим зустрічають нас Хельсинки – це гостинним, вистеленим деревом і по-домашньому затишним аеропортом.

Просторі дороги серед валунів, лісів і озер врешті довозять нас до студентського містечка Котепоха. Ми жили в гуртожитку, квартирка open-space з трьома просторими приміщеннями – спальня, вітальня і кухня по-середині. Втілена в цеглі і бетоні концепція “всі дороги ведуть до холодильника”; + лоджія, з видом на стіну лісу

Дуже хочу поділитись тим особливим, чого не зустрічав ніде інше – це тиша і спокій, які здається мереживом вплелись у Фінляндію. Пригадую хлопчиком я ніяк не міг зрозуміти – ну як можна дивитись “тупі і нудні, тягучі як кисіль без смаку, мультики про мумі-тролів”. Але попавши сюди, я зрозумів що тільки в цих лісах, серед цих озер і пагорбів можуть жити всі чудеса світу – тролі, санта, реніфери. І що мумі не нудні, а мирні і природні і саме тому в них немає бластерів, реакторів і супер-свистків.








Наші заняття тривали 5 годин – в Христі від 9 до 14, в мене від 12 до 17. Система викладання дуже нагадує нашу. Єдина помітна різниця – це те що 80% контенту лекції викладач пише на дошці. Мабуть це зумовлене особливістю літньої школи – аудиторія полінаціональна і письмо – єдиний спосіб донести знання без спотворень на акцент і специфіку локального розуміння.

Обладання аудиторій – на висоті: в кожній проектор+компютер+інтернет, 4 рухомі дошки, стенд для замальовок на папері. Мені б дуже хотілось щоб наша Альма Матер мала таке обладнання.

Навчання ведеться на перших поверхах – від 1 по 3. Вищі поверхи віддані кафедрам і спеціалізованим лабораторіям – там так само як на нашій кафедрі – кубки футбольних перемог, фотограції, вазонки і горнятка з кави

Мій викладач – Йоні Ряйконен доречі свято переконаний що фіни – найбільш кавоманна нація світу. Мабуть воно правда.









Фіни сусідують з Норвегією (на крайній півночі), з Швецією (по всій західній довжині кордону) і рускими на сході. Про сусідів у фінів є такий анекдот:

Список найбільш нетерпимих країн і націй для фінів

  1. мозамбік

  2. росія

  3. швеція

Чому мозамбік? Щоб росіяни не скаржились на упереджене ставлення

рускіх там справді багато. Ведуть себе по-хамськи і вульгарно. Це норма для рускої дєвки сказати будь-кому “don't look at me like this”.

Причина такої великої кількості рускомовних в демографічній ситуації Фінляндії. Населення зменшується, уряд робить все можливе щоб сім'ї народжували 3-5 дітей і має в цьому неабиякий успіх. Однак ситуація погана, і теперішнім рускім, котрі є етнічними фінами (пригадуємо події зимової війни) гарантується пільгова ре-патріація.

Показовим є наступне – руска культура настільки розтлінна, що фіни народжені на теориторії росії і виховані нею майже не піддаютсья перевихованню на Європейський манер. Вони живуть на соціальну допомогу. Єдина надія на їхніх нащадків, вихованих у Фінляндії.


Ми взяли на прокат ровери. Маленький магазинчик веде Волід – емігрант з Судану, котрий після закінчення університету у Фінляндії, одружився на фінці і емігрував. Вартість прокату – 20 Євро на тиждень + 30 Євро застави. При вартості автобусного квитка в 2.60 Євро це не так вже й багато. За тиждень ви встигли об'їздити майже все Ювескюля. Були на Ірландській каві в найбільшому у Фінляндії флористському магазині, в центрі міста, у визначних місцях.

На цьому сьогодні кінець, а читачам – до наступних постів





1 коментар:

Анонім сказав...

приві! теж хочу до фінів:) розказуй в яку то ви таку школу таємничу їздили7:)