пʼятницю, червня 12, 2009

Монетизація NMCP

faber est quisque fortunae suae
every man is architect of his own fortune

Отож говоримо про гроші і про перспективи NMCP. Задамо собі питання - "якщо машина це продовження пеніса, то продовженням чого буде командний пост?". На мою думку командний муніципальний пост це здорові амбіції мерів і міських адміністрацій перед їхнім просуванням далі. Політики в цілому світі однакові - вони прагнуть влади і привілеїв з цим повязаних, і готові на все заради рейтингу.

Найкраще, звичайно, голими руками спіймати озброєних терористів, але не кожному політику випадає такий шанс. Інколи легше дочекатись чергового капризу природи, оголосити його стихійним лихом і браво кинутись на боротьбу з наслідками! ...або на критику дій чинної влади (як то кажуть - кожному своє). Ну і коли вже зовсім зле - взятись до щоденної праці.

Нас цікавлять мотиви людей з грішми - тобто влади. Що їм потрібно? Перш за все - це контроль (або моніторинг) головних фінансових потоків і активів: приватна власність, комунальна власність, транспортні маршрути, комунікації (водогін, газогін, каналізація, енерготраси, ті).
По-друге, презентабельний UI. Щоб картинка транслювалась на декілька екранів і була яскравою. Тому виводимо топологію, комунікації, метеозведення. На такому фоні гарно виступати для преси і проводити ділові обговорення з партнерами.


По-третє, відображення (і моніторинг в реальному часі) позицій муніципальних бригад та фронту виконуваних робіт.

Мер, котрий здатен взяти під свій контроль маршрути сміттєвивозу, водопостачання, ремонт вулиць, відведення землі - здобуде і важелі адміністративного впливу і підтримку електорату.

А інтегрувавши NMCP з кадастром і реєстром нерухомості, нам в любу пору доби доступна інформація по довільному об'єкту: власник, розташування, наявні комунікації, т.і. І це безвідносно до графіку роботи Управління Земельних Ресурсів, БТІ і наших відносин з їхнім керівництвом!
Це не тільки економить час, піднімає рівень рішень, робить нас незалежними, але й концентрує владу і інформацію в одних руках!

Яка собівартість такої система?
Вимоги до першої фази:
  • GIS + UAV (комунікацію, планування і кадастр наразі облишимо)
  • 4 UAV
Кошторис:

Позиція К-ть Вартість за одиницю Вартість позиції
Адаптація OSS GIS до вимог муніципалітету
Скажімо 4 людино-роки
Це 7'240 годин
Рейт $40/год
$290'000
UAV 4 $60'000 $240'000
Відеостіна 1 $10'000 $10'000
Сервери 4 $4'000 $16'000
Робочі станції 8 $2'000 $16'000
Меблі+оренда офісу

$16'000

Загалом $588'000 або €452'000.
З маркетингом, інсталяцією, поїздками і подарунками, вартість комерційного продукту складе порядку €1.5M - €2M.
Для мільйонного міста це абсолютно підйомні кошти - близько півтора-двох євро з мешканця.

Та й не одними ж муніципалітетами жити! NMCP буде цікавий організаціям з розгалуженою інфраструктурою, як от нафтокомплекси, заповідники, енергогенеруючі компанії, ті.

В заключення: багато з розробок DARPA (скажімо Internet чи GPS) потрапивши в цивільне життя зазнавали експоненційного росту. Я вірю і знаю, що CPoF має далекосяжні перспективи на цивільному ринку. Чи цікаво буде нам зловити цю хвилю?

Щастя Вам!

screenshot'и взяті звідси:
http://www.ossim.org
http://www.gigapan.org

5 коментарів:

Unknown сказав...

Інколи я не розумію твоїх публікацій. А цей раз мені здається що хтось з нас двох живе в іншому світі :)

Bohdan Mushkevych сказав...

а що саме тебе так збентежило, Юра?
:)

Unknown сказав...

Відірваність відреальності. Все що ти перечислив є світлим майбутнім яке може помогти ЕФЕКТИВНО керувати. Влада не хоче працювати ефективно, а тільки щоб всі виконували їхні накази.
Реалізація системи передбачає повну ПРОЗОРІСТЬ. А це владі не вигідно.

А збентежило мене те що я і близько не думав в тому напрямку який ти описуєш. Якось воно настільки далеко від мене/реальності.

Andriy Kit сказав...

Неозброєним оком бачу, що це вже друга агітаційна передвиборча компанія майбутнього мера Львова Богдана Мушкевича! Я не зрозумів з кошторису, скільки трудящим за маркетинг кандидата перепаде :).. описано уклончіво. Якщо серйозно, то тягне на мера столиці. Правда треба з Льоньою домовитися, щоб вчасно пішов. Якщо дуже серйозно, то ідея цікава, реалізуєма, яле продажі дуже залежать від держустанов(читай 2M - оптимістичний прогноз). Нєа.. сорі, але чуйка підказує що не варто зв'язуватися з держустановами, та ще й українськими... Хіба, що держустанова зв'яжеться з тобою...

Bohdan Mushkevych сказав...

Друзі, проект не призначений для України. Але на прикладі наших негараздів легше пояснити його призначення ніж на прикладі іноземних міст
:)