четвер, червня 04, 2009

Networking Municipial Command Post

respice, adspice, prospice
Examine the past, examine the present, examine the future

Оці лінки [1] [2] [3] раджу для самостійного ознайомлення. З ознайомленими і тими в кого чакри заправляються прямо з космосу ділюсь візією.

От не дасте мені збрехати, що в червні 2008 року Львовом пронісся буревій. Буквально за декілька хвилин тисячі людей позбулись електропостачання, дахів; повалені дерева заблокували дороги, транспорт паралізований. Коли я спробував спуститись Стрийською до однойменного ринку, то дорога виявилась перекритою поваленим деревом. Півгодинний маршрут додому розтягнувся на півтори години.

Ввечері по-радіо передавали зведення про кількість задіяних бригад для ліквідації наслідків, але повнота інформації і якість рішень (ахой Садовий!) була настільки низькою, що електротранспорт запрацював лише через 2 місяці!
А от якби мерія мала єдину систему, де б зводились воєдино інформаційні потоки від МВС, МНС, бригад швидкої допомоги, комунальних підприємств. І щоб ці потоки накладались на топологію, на план міста з усіма комунікаціями і обєктами життєзабезпечення... наскільки б можна було підняти якість рішень і швидкість реагування!!!

Як згодом виявилось, американців подібна думка відвідала ще 10 років назад, а останні 7 вони активно корстуються її реалізацією. Називаєть воно CPoF [3][4], і є нервовим центром операцій Iraqi Freedom і Enduring Freedom.

Якщо коротко - CPoF це розподілена система прийняття рішень та зведення інформації. В її повну версію входять такі фічі як голосове управління (коли система реагує на команду "Place the artillery units in a table; Show combat power in the table"), розпізнавання погляду (система знає коли звертаються до неї і коли ведеться обговорення ситуації), іконічне управління і розпізнавання рукописного тексту (зокрема в бойових умовах з високим рівнем зашумленості, коли голосове управління неможливе або небажане), пітримка PDA (коли оператори проводять приватний аналіз без засмічування головного екрану театру дій); підтримка віддалених агентів (скажімо картинка/відео з UAV, біжучий стан бойового загону, аналітика і розвід дані), планування операцій та відслідковування їхнього виконання, таке інше.
Де-факто, це синергія GIS, CMS, IM, Task Manager, Neural Networks, Grid Computing, Client-Server.

У випадку муніципального застосування більшість цих фіч є зайвою. Для мерії міста цікавим є аерозйомка в реальному часі, зведення інформації від комунальних та екстренних служб, звіти з ключових підприємств та презентабельний вигляд.

Наскільки це комерційно і чи важко це реалізувати? Відповідь на перше питання будемо спільно шукати в наступному пості, а відповідь на друге - під силу! По-перше, UAV для аерозйомок в процесі, по-друге є з десяток production-ready OSS систем GIS та CMS. "Інтеграція" та "кастомізація" це слова з нашого словникового запасу, тому питання вийнятково за часом і бажанням.

"не словом а ділом", тому на сьогодні все.
Щастя Вам! :)

[1] рецензія на Wired For War
http://www.hplusmagazine.com/articles/robotics/wired-war-or-how-we-learned-stop-worrying-and-let-dystopian-sf-movies-inspire-our-
[2] Darpa Strategic Plan 2009
http://www.darpa.mil/Docs/StratPlan09.pdf
[3] CPoF
http://en.wikipedia.org/wiki/Command_Post_of_the_Future
[4] Flexi-modal and Multi-Machine User Interfaces
http://www.cs.cmu.edu/~cpof/papers/cpoficmi02.pdf

2 коментарі:

Andriy Babala сказав...

Відповідьна на твоє перше питання: на 15 хв.
Ніколи не повірю, що електротранспорт в Львові не запускали 2 місяці тому, що не мали повної картинки подій.

От у Франківську NMCP прижився б само собою ))))

Напиши краще яка стадія UAV зараз?
Вже можна шпигувати? )

Andriy Kit сказав...

Чи то я якийсь відірваний від життя, чи не знаю що... але факт є фактом: ніхто не передавав, що у Львові був буревій місяць тому:(. Дякую, Богдане, за інфо! Щодо інфраструктури міста та роботи муніципалів... то навіть не знаю до якої передачі віднести твої міркування щодо покращення моніторингу Львова: "в гостях у сказки" чи "очевидное-невероятное" чи перша проба передвиборчої агітації майбутнього мера Львова Богдана Мушкевича...