середу, листопада 19, 2008

Практичне страхування

Після літньої повені (про яку з картинками тут) ми вирішили продати наші страхи і купити трохи впевненості. Іншими словами - придбали страховий поліс на будинок.
Крім стихійних лих він страхує від наїздів транспортних засобів, падінь літальних апаратів та протиправних дій третіх осіб.

В цьому пості про процедуру страхування, терміни і зовсім трішки про аналіз страхового ринку. Почнемо з процедури

Отож для успішного проходження цього марафону нам буде потрібен акт оцінки майна.
Варість акту оцінки - від 450 грн для квартири, до 1200 грн для садиби. Термін виконання 1-2 тижні.
Для чого цей акт? Згідно нього, страхова компанія визначає вартість полісу, а ви маєте документ який посвідчує вартість вашого майна.
Відразу додам - ряд страхових компаній (як от PZU Ukraine) дозволяє вам заявляти варість майна без акту оцінки. На перший погляд це виглядає як економія, але в разі настання страхового випадку - буде грати проти вас, бо при експертизі завданих збитків на оцінку може повпливати стан приміщення. Немаловажний момент - післявипадкова експертиза робиться коштом страхової компанії, з залученням її експертів :)

Маючи акт оцінки майна візьмемось за вибір страхувальника. Для цього походіть по сайтах страхових компаній, сконтактуйтесь з їхніми представниками і розішліть висновок на їхні адреси. Стисніть зуби - починається tricky part.
Вам слід отримати від страховика:
- Правила (внутрішньо-корпоративний документ)
- Зразок страхового договору
- Попередній кошторис страхування (укладається на основі висновку з акту оцінки майна)

Маючи ці всі документи на руках прийшла пора взяти 2-3 денну паузу і все _ретельно_ прочитати. А саме - мати чітке розуміння які ризики ви страхуєте і що вони покривають та на які ситуації НЕ розповсюджуються.
Виписавши всі зауваження - висилайте їх страховику і чекайте впродовж дня-двох відповіді.
Настав той момент коли стане зрозумілим котра компанія хоче співпрацювати з вами, а для котрої ви черговий лист в інбоксі. Для прикладу фрагмент переписки з PZU Ukraine

ми: п. 2.9.3: Наскільки критичним є непред'явлення копій Договору чи інших документів (наприклад, рахунків, які підтверджують вартість майна)? У випадку пожежі, такі документи просто можуть згоріти...

страховик: «Граждане, храните ваши деньги в сберегательной кассе!» - так було сказано у дуже відомому фільмі. Фраза дуже актуальна і доречна. Для того, щоб цього не відбулось ми й попереджаємо клієнта, щоб усі документи, якими можна підтвердити та полегшити визначення розміру страхового відшкодування, зберігались у безпечному місці.


та кусочок з Княжої

2. Хочу ще раз повернутись до п. 7.3.2 Договорів страхування оздоблення та паркану. В Правилах наведений ширший опис ризику по вибухових речовинах.
Прошу привести існуючу редакцію пункту 7.3.2 до відповідності з Правилами, а саме - додати виключення "крім навмисних неправомірних дій третіх осіб, крадіжки, грабежу, розбою" після слів "застосування вибухових речовин".

Наступного дня, мені телефонував начальник відділу, цікавився, погодився на наші умови а в листі подякував за співпрацю :)

Коли подолано і цей етап, у вас на руках має бути узгоджений (з внесеними з вашої сторони змінами) договір страхування та фіналізований кошторис.
Потім залишається оплатити поліс, та пофотографувати об'єкт.

Вуаля. В нашому випадку, вся процедура зайняла місяць. В результаті ми уклали три договори - на конструкцію, паркани та оздоблення. Кожен - зі своїм набором ризиків, франшизою та страховим відстотком.

З радістю допоможу порадою.
Щастя Вам!

Немає коментарів: