понеділок, червня 22, 2020

про доступ до наркотиків

tl;dr
Доступ до наркотиків [1] повинен забезпечуватися державою на вільній і безоплатній основі за умови рішення лікарського консиліуму про безперспективність подальшої реабілітації наркозалежного(ї).

повна версія
Трішки цифр:
  • на нашій планеті близько 35 мільйонів наркозалежних [7], які формують щорічний ринок наркотиків об'ємом 400 мільярдів доларів [2] (~11 тисяч доларів на рік на наркозалежного)
  • кожен п'ятий засуджений скоїв злочин для отримання грошей на наркотики [3]
  • 600'000 людей щороку вмирає від причин пов'язаних з вживанням наркотиків [4]
  • 100'000 щорічно гине у картельних війнах [5]
  • не менше 50% безхатченків - особи з залежністю [6]
Безхатченки в Портланді, Орегон

Враховуючи що активна фаза "війни з наркотиками" розпочалась в 1970-тих роках і під незмінним лозунгом "повної заборони" триває вже понад пів-століття, важко помітити хоч якісь перемоги. Радше навпаки - наркотики стали повсюдним явищем, якому присвячені фільми, книжки і музика. В ліберальних країнах 40% випускників шкіл вживали психоактивні речовини [9].

З розвитком технологій, виробництво більше не прив'язане до землі, а широко практикується як в міні-лабораторіях так і в масштабах країн на зразок Китаю [8] - де на державних підприємствах виготовляють 90% синтетичних опіоїдів світу та прекурсорів до них, і використовують своє хімічне виробництво як засіб політичного впливу.

Іншими словами - останні 50 років довели що надії на реалізацію заборони обігу наркотичних засобів марні. Єдине до чого приводять заборони - це страждання, мільйони жертв, поруйновані сім'ї.

Інша ідея - використовувати каральну (пенітенціарну) систему для лікування наркозалежності широко практикувалась у світі і все ще практикується в США. Закладена концепція звучить логічно - ізолювати наркозалежного на тривалий час і досягти таким чином відвикання. Однак незважаючи на десятиліття практики і мільйони ув'язненних, інкарцерація пішла на користь лише одиницям - більшість наркоманів мріяли весь час про "дозу" і "обдовбувались" щойно вийшовши на волю.

Річ у тім, що як би це банально не звучало, - ми не розуміємо природу залежності. Енциклопедії говорять про психічну і фізичну фази, однак це не прояснює що саме відбувається на нейронному рівні, чи рівні нейромереж. Так само як нам не відома причина по котрій людина потребує сну і гине якщо позбавлена його на тривалий час. Що відомо, так це заміна у наркозалежних фізіологічних потреб - наркотик витісняє воду і харчі з найвищих щаблів.

Моя особиста думка - залежність вносить в людські нейромережі хаос співставний з rule 30 [13] і виправити його можна тільки аналогічною праскою. Скажімо як в недавніх екпериментах з передозуванням LSD [14].

Відсутність дієвого лікування не є аргументом для продовження status quo. Досвід Португалії [10], Швейцарії [12] чи Канади показує що легалізація легких та галюцигенних наркотиків (марихуана, екстезі, кокаїн) і підтримуючої терапії у випадку з важкими наркотиками (героїн, метамфетамін) покращує здоров'я соціуму загалом.

Для прикладу - у Канадському Ванкувері що два тижні безхатченкам і наркозалежним держава виплачує допомогу по безробіттю. Впродовж лічених годин вона всеціло перетікає до нарко-мафії. Держава де-факто фінансує організовану злочинність.

Vancouver’s Downtown Eastside and other drug-ravaged communities across the province could benefit f
Наркозалежні Ванкувера, Британська Колумбія

З січня 2020 року у Ванкувері працює автомат який видає героїн [11]. Для можливості скористатись ним пацієнт повинен бути на обліку і мати за плечима декілька невдалих курсів реабілітації. В такому випадку лікарський консиліум може класифікувати його як "невиліковного" і призначити підтримуючу терапію медичним героїном.

Героїновий автомат у Ванкувері, Британська Колумбія

На сьогоднішній день виробництво героїну в Канаді заборонене і його імпортують зі Швейцарії за ціною 22 тисячі доларів на пацієнта на рік. За ці гроші платники податків відкуповують наркозалежного від злочинності і по факту виграють більше ніж вкладають.

Важливо зазначити що легалізація виробництва медичного героїну дозволить знизити його вартість в 2-3 рази. Таким чином, ті самі 11-15 тисяч доларів які сьогодні держава виплачує злочинцям, згодом будуть перетікати з одного бюджетного рахунку на інший. Однак наркомани отримають справжній другий шанс, зможуть виконувати оплачувану роботу і приносити користь суспільству.

Щастя нам!

[1] https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%80%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%B8%D0%BA

[2] https://www.worldometers.info/drugs/

[3] https://www.bjs.gov/content/dcf/duc.cfm

[4] https://www.overdoseday.com/facts-stats/

[5] 115'000 - кількість загиблих за 11 років "війни з наркотиками" в Мексиці, яка контролює дещо більше 10% від світового обігу
https://en.wikipedia.org/wiki/Mexican_Drug_War

[6] https://sunrisehouse.com/addiction-demographics/homeless-population/

[7] https://www.unodc.org/unodc/en/frontpage/2019/June/world-drug-report-2019_-35-million-people-worldwide-suffer-from-drug-use-disorders-while-only-1-in-7-people-receive-treatment.html

[8] https://www.heritage.org/crime-and-justice/commentary/china-poisoning-america-fentanyl

[9] survey of more than 46,000 teens—8th, 10th, and 12th graders to be exact—showed that 13 percent of 8th graders, 30 percent of 10th graders, and 40 percent of 12th graders say they have used a drug at least once in the past year
https://teens.drugabuse.gov/blog/post/real-teens-ask-how-many-teens-use-drugs

[10] https://time.com/longform/portugal-drug-use-decriminalization/

[11] https://www.theguardian.com/science/2020/feb/17/opioid-vending-machine-opens-vancouver-mysafe-canada

[12] https://www.vancourier.com/opinion/no-easy-fix-for-vancouver-s-addiction-crisis-but-swiss-model-worth-examining-1.23929016

[13] https://en.wikipedia.org/wiki/Rule_30

[14] https://newatlas.com/science/lsd-case-study-massive-overdoses-toxicity-reports/


Немає коментарів: