пʼятницю, квітня 17, 2015

покращена виборча система

Відібрати надані права неможливо... їх можна лише девальвувати
Я

Надворі весна 2015 року і все очевиднішим стає криза лівої ідеології в світі. Для прикладу в Європі, колисці технологічної цивілізації, 20% молоді безробітні. Незважаючи на це потік дешевих іммігрантів зростає і на сьогодні кожен 10 житель Європи народжений за її межами [1]. Європейська економіка неінноваційна. Єдиний формат в якому європейці ще можуть змагатись з Америкою і Азіатськими Тиграми - це зала суду, де бюрократи вправляються в розкуркуленні корпорації на зразок Google [2].

Чекати змін від пануючої політичної системи безперспективно - споживачі велферу ніколи не проголосують за урізання соціальних програм, а оживити економіку без такого кроку неможливо.

Однак мріяти ще не заборонено. Тому спробуємо описати виборчу систему, яка б з однієї сторони гарантувала загальне виборче право, а з іншої девальвувала вплив паразитичного прошарку.

Описувана система буде бальною і охоплювати декілька категорій оцінювання. В ідеалі, я бачу систему, де 25% населення складають 50% всіх голосів.
  • вік
  • кількість дітей віком до 24 років
  • дохід
  • непогашена судимість
  • медичні протипоказання
  • найвищий рівень здобутої освіти
  • перебування у військовому резерві чи на активній військовій/поліційній службі
На моє переконання голосування повинно бути обов’язковим і ухилення від голосування повинно нести адміністративне покарання кратне вазі голосу. Іншими словами, якщо професор фізики полінувався проголосувати - він зобов’язаний сплатити штраф.

Запропонована виборча система, на мій погляд, дозволить підняти вагу продуктивного прошарку суспільства, виключити алко- та нарко- залежних, і головне - повернути в політику змагання не лише за "серця", але й за "уми" виборців.

Щастя нам!


[1] http://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Europe
[2] http://www.wired.com/2015/04/eu-google/

Немає коментарів: