неділю, грудня 09, 2007

Будова 2007 - 3

Будівельні роботи 2007 року ми припинили в листопаді через дощі, що перетворили нашу ділянку в непроїздну, непрохідну і нездоланну тундру.
Оглядаючись назад, я бачу що будова це значно більше грошей і нервів ніж я собі уявляв; до всього, це ще й постійна гонитва з часом і інфляцією.
Адже від початку будови буд.матеріали зросли в ціни від 2 до 3 разів; варість майстрів - від 1.5 до 2 разів

Вкінці року, ми вирішили дотиснути всю бюрократичну тяганину і ввести будинок в експлуатацію.
"Введення Будинку в експлуатацію" - це етап з яким стикається кожен забудовник. І це той етап коли забудовник "по-повній програмі" відчуває всі реберця шестерней державної машини.

В цьому пості я хочу написати про весь бюрократичний життєвий цикл будівництва.
Отож спочатку було рішення сільради, котра видала нам дозвіл на "прибудову та надбудову" до існуючої літньої кухні та присвоїла поштову адресу. Потім - робота архітектора і затвердження будівельного плану з привязкою. Тут ви вперше познайомитесь з пожежниками вашого району. На всі ці роботи можете сміло відвести до року.
Після затвердження будівельного плану, наступає така дрібничка, як будова. Але будьте пильні - бюрократична машина чатує і зустріне вас новими кабінетами після недовгого відпочинку, який ви проведете в сварках з підрядниками.

Наступним етапом є повернення в лоно БТІ - воно відкриє вам справу і виробить "технічний паспорт для введення в експлуатацію". Все це - приблизно 4 місяці з виїздом на місце.
Потім - ви попадаєте в дбайливі руки людей з "Архітектурного Будівельного Контролю" - організації дійсно дієвої. Вони виробляють обхідний лист, який очікує на підписи СанЕпідемСтанції, Радіологічного Контролю, Пожежників (вдруге) і Архітекторів. Схиляю голову перед тими кому вистарчить сил на таку кількість кабінетів при такому скупому графіку "прийомних днів"

Далі вас охопить відчуття дежа-вю, коли ви укладете з БТІ черговий договір на вироблення "технічного паспорту" та "права власності".
Потім - декілька поспіль поїздок в сільську раду і вуаля - ви ввели будинок в експлуатацію.

Коротко підсумовуючи ви проведете більше тижня в коридорах різних рад і установ. Додатково ваш гаманець схудне на 900Є і ви станете спражнім цінителем привітних облич держ.службовців.

Вдачі Вам, адже між будовою і введенням, ви повинні подбати про водогін, газифікацію, електрифікацію і оздоблювальні роботи :)

2 коментарі:

Roman LuVR сказав...

м-дя... все таки краще будинок будувати коли ти на місці, себто недалеко від самого будинку. або купляти готову нормальну квартиру, де від тебе по контракту треба оформити ппрописку.
молодці що добили цю справу, вітаю, то ви вже визначилися де святкуєте новий рік? :)

Andriy Kit сказав...

Вав! Молодці, що добили цю справу та залишилися оптимістами.. P.S. А наші чиновники просто дають зрозуміти чого така нерухомість дорога: набігаєшся, нанервуєшся і, як результат, не захочеш продавати тяжко збудований будинок ні за які гроші.... точніше за малі гроші:) ...