понеділок, листопада 20, 2006

Fedora 6, або куди пішли гроші

Fedora це некомерційний, неприбутковий проект, що функціонує під егідою організації fedora.org і має на меті випуск дистрибутиву операційної системи Linux
Попри всю «неприбутковість», головним спонсором Fedora є корпорація RedHat, котра апробує таким чином технології перед тим як вони попадуть в RHEL.
В 6 ітерації, такими є вдосконалений SELinux, візуальний інтерфейс для Xen, швидша ext3, графічні бібліотеки AIGL, XGl.
Fedora в серверному застосуванні є доволі стабільним дистрибутивом. Найкраще про це свідчить факт, що саме на ній функціонує Wikipedia. А от з десктопним варіантом справи дещо сумніші.

Попри всі пафосні заяви типу «краще сто разів розмонтую CD, ніж перейду на мастдай», кожен користувач ОС хоче мати зручний інструмент для своїх щоденних задач – написати листа, перевірити пошту, скачати фотки, побровзати нет, послухати музичку, подивитись фільм. Прикро, але з кожним черговим релізом у Fedora це виходить щораз гірше.
В 6 версії наприклад не розпізнає камеру і відповідно не тягне фотки, не працює print-сервер, щоб встановити MPlayer треба доставити 28 ліб.

На фоні зусиль Негропонте по випуску OLPC (One Laptop Per Child) ціною в $100 з Fedora на борту, і альянсу з SONY по встановленню Fedora 5 в PS3, нестабільність і сирість чергових десктопних релізів виглядає просто диверсією.

Після появи Debian-based Ubuntu, користувачі можуть вибирати між трьома основними релізами: OpenSuse, Ubuntu, Fedora. Конкуренція це завжди добре, і віддік/наплив користувачів свідчить про провальність/правильність обраної стратегії. І те що за популярністю Fedora вже третій рік поспіль 3-тя – тільки підтвердження тому що настав час щось міняти.

1 коментар:

Анонім сказав...

То коли переходимо на Ubuntu?